Oikaisu
 • Oikaisu

  Viime viikolla julkaistussa artikkelissa (https://yle.fi/a/74-20035861) annettiin harhaanjohtavaa ja osin virheellistä tietoa säätiömme jätteiden lajittelusta.

   

  Säätiöstä nyt esitetty kuva ei harmillisesti vastaa sitä todellisuutta minkä eteen olemme täällä pitkään työskennelleet. Sen vuoksi minun pitää vaatia oikaisua artikkelin kahteen kohtaan:
  ▪ Toisin kuin jutussa väitetään, kerätty jäte lajitellaan luonnollisesti hyötykäyttöasemalle vietäessä kaupungin sääntöjen mukaisella tavalla.
  ▪ Jutussa väitettiin virheellisesti, että säätiössä alkaa uusi strategia ensi vuonna. Tämä asiavirhe on syytä korjata. Säätiön strategiakausi on jo käynnissä ja säätiön nelivuotisstrategia vahvistettu marraskuussa 2022. Yksi suuri painopisteemme on nimenomaan ympäristövastuullinen tapa toimia. Säätiön yhteistyökumppaniksi valikoitunut Ekokompassi on Suomen luonnonsuojeluliiton omistama laajasti käytetty järjestelmä, joka tuo mitattavuutta säätiön tähänkin toiminnan lohkoon.

  Säätiössä on jo vuosia määrätietoisesti panostettu kierrätysasteen parantamiseen, ja haluaisin vielä lyhyesti avata teille nykyistä vakiintunutta prosessiamme:
  Aina kun uusi asukas muuttaa meille, annamme hänelle avaimien noudon yhteydessä ns. tuparikassin. Sen sisällä on monenlaista asumiseen liittyvää infoa. Yksi merkittävä osa tuparikassia on infokansio, jonka sisällä on Stormossenin kolmikielinen lajitteluopas sekä biojätepusseja. Lajittelusta tiedottaminen alkaa meillä jo siis ennen varsinaisen asumisajan alkamista.


  Asumisen aikana panostamme mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman miellyttäviin ja helppokäyttöisiin jäteastioihin. Kaksi vuotta sitten säätiö solmi yhteistyökumppanuuden Moloksyväkeräysastioita valmistavan yhtiön kanssa. Yhteistyössä Molokin kanssa on käyttöömme räätälöity kansainvälisillä värikoodeilla tehty mallisto, jotta jätteiden lajittelu olisi mahdollisimman helppoa.


  Viime asumiskauden aikana järjestimme Stormossenin kanssa myös lajittelutreffejä, joiden tavoite oli motivoida asukkaita lajittelemaan. Hieno yhteistyö onkin jo kantanut hedelmää, minkä ansiosta kierrätysasteemme on lähtenyt kehittymään hyvään suuntaan.


  Opiskeluasuminen on lyhytaikaista asumista. Teemme vuosittain noin kaksituhatta vuokrasopimusta.


  Aina kun asukas irtisanoo vuokrasopimuksensa, hänelle lähetetään automaattisesti säätiön ja SPR:n yhteistyössä laatima kolmikielinen mainos, jossa on selkeä ohjeistus ja puhelinnumero, joiden avulla asukas voi veloituksetta tilata noudon tavaroilleen, jotka hän haluaa antaa eteenpäin jonkun toisen käytettäväksi.


  Opiskelijoilla on harvoin autoa käytössään. Olemme lukuja tutkiessamme havainneet, että keväisin roskakatosten yhteyteen jätetään suuret määrät lajittelematonta jätettä. Tämän takia olemme vielä kaikkien muiden toimien lisäksi mahdollistaneet opiskelijoille käyttökelvottomien huonekalujen viemisen siirtolavalle.

  Kuten aina, asioita voi tehdä paremmin ja tiedotusta voi aina lisätä. Tässä meillä on varmasti parannettavaa maailman muututtua monikanavaisen informaation tulvaksi.


  Ystävällisin terveisin,
  Vaasan opiskelija-asuntosäätiö
  Marko Ylimäki
  Toimitusjohtaja

  Lue oikaisu kokonaisuudessaan PDF-muodossa tästä.

Top