UKK – Usein kysytyt kysymykset

Milloin voin hakea asuntoa?

Asuntoa voi hakea ympäri vuoden. Täytä hakemus huolellisesti ja tutustu kohteisiimme nettisivuillamme. Kun olet lähettänyt hakemuksen onnistuneesti, saat kuittauksen sähköpostiisi.

Vain toinen osapuoli pariskunnasta on opiskelija, voimmeko hakea asuntoa yhdessä?

Kyllä. Riittää, että toinen osapuoli on täysipäiväinen opiskelija Vaasassa. Molempien tiedot tulee kuitenkin täyttää hakulomakkeeseen. Myös mahdollisesti mukana muuttavien lasten tiedot tulee merkitä hakulomakkeeseen.

Kuinka voin hakea kimppakämppää yhdessä kaverin kanssa?

Mikäli haluatte vuokrata omat soluhuoneet samasta asunnosta, tulee hakijoiden tehdä omat asuntohakemukset. Hakemusten lisätietoihin kirjoitetaan, kenen kanssa haluaa muuttaa samaan asuntoon. Soluasunnossa saavat asua ainoastaan ne henkilöt, jotka ovat solmineet vuokrasopimuksen asunnon huoneisiin. Kaksioita ja kolmioita voitte hakea yhteisellä hakemuksella.

Voiko jo opintonsa aloittanut opiskelija saada asunnon elo-syyskuussa?

Elo-syyskuussa vapautuvat asunnot on varattu uusille, opintonsa aloittaville opiskelijoille. Jo aiemmin opintonsa aloittaneiden kannattaa hakea asuntoa syksyä ajatellen viimeistään heinäkuusta.

Kauanko hakemus on voimassa?

Asuntohakemus on voimassa kolme (3) kuukautta. Mikäli sinulle on tarjottu asuntoa, jota et halua syystä tai toisesta vastaanottaa, ilmoita tarjouksen hylkäämisestä asuntotoimistoon – muuten hakemuksesi poistuu. Hakemuksen voi uusia itse vahvistussähköpostista löytyvän linkin kautta (vaatii rekisteröitymisen) tai vaihtoehtoisesti soittamalla/laittamalla sähköpostia asuntotoimistolle. Älä lähetä uutta hakemusta.

Koska saan asuntotarjouksen?

Asuntotarjouksia lähetetään noin 1–6 viikkoa ennen asunnon tarvetta. Asuntotarjous lähetetään sähköpostiisi. Kannattaa pitää silmällä myös roskapostikansiota. Jos tarpeidesi mukaista asuntoa ei ole heti tarjottavana, voidaan sinulle tarjota vaihtoehtoista asuntoa. Hakemustilanteesta voi tiedustella suoraan asuntotoimistolta.

Voiko asuntoa käydä katsomassa ennen päätöksen tekoa?

Asuntonäytön mahdollisuutta voit tiedustella asuntotoimistolta. Tyhjillään olevia asuntoja saa aina mennä katsomaan. Monista asunnoista löytyy usein myös kuvia.

Voinko vaihtaa asuntoa?

Vaihtoa VOASin asunnosta toiseen voi hakea asuntohakemuslomakkeella. VOASin sisäisessä vaihdossa ei tarvitse maksa päällekkäistä vuokraa, mikäli pystyy vaihtamaan asuntoa suoraan kuun vaihteessa (käytännössä muutto voi siis tapahtua päivässä).

Kun saat tarjouksen uudesta asunnosta, hyväksy tarjous maksamalla uusi vakuusmaksu. Vanha vakuusmaksu palautetaan poismuuton ja asunnon kunnon tarkastuksen jälkeen noin kuukauden kuluessa vuokrasopimuksen päättymisestä. Asunnon vaihtomaksu 50 € peritään uuden asunnon ensimmäisen vuokran yhteydessä, mikäli kyseessä on vaihto samantyyppisestä asunnosta toiseen. Ilmoita ennen tarjouksen hyväksymistä, mikäli tarvitset enemmän muuttoaikaa ja haluat pitää vanhan asunnon esimerkiksi puoli kuukautta. Tässä tapauksessa maksat puoli kuukautta kahden asunnon vuokraa päällekkäin.

Milloin voin tulla allekirjoittamaan vuokrasopimuksen?

Vuokrasopimuksen allekirjoittaminen tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti. Linkki sähköiseen allekirjoitukseen lähetetään sähköpostiisi, kun vakuusmaksusi on vastaanotettu. Linkin kautta allekirjoittamiseen vaaditaan tunnistautuminen suomalaisella verkkopankkitunnuksella. Vuokrasopimuksen voi tarvittaessa allekirjoittaa myös PDF-tiedostoon ja toimittaa se sähköpostitse asuntotoimistoon, tai tulla toimistollemme allekirjoittamaan sopimus paperisena. Vuokrasopimuksen allekirjoittamiseen tarvitset virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Milloin saan avaimen asuntooni?

Virallinen avaimen luovutus tapahtuu vuokrasuhteen alkaessa kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä, ei siis viikonloppuisin tai iltaisin. Avaimen hakemiseen tarvitset henkilöllisyystodistuksen. Mikäli joku muu hakee avaimen puolestasi (sopimus täytyy olla allekirjoitettuna), ole asiasta yhteydessä asuntotoimistoon. 

Soluasuja saa asuntoon vain yhden avaimen.

Onko asunnoissa huonekaluja?

Yksiöissä, kaksioissa ja kolmioissa ei ole kalusteita. Osasta soluhuoneita löytyy peruskalusteet; runkopatjasänky 80 cm x 200 cm (ilman petauspatjaa), työpöytä, kaksi tuolia, kirjahylly, pöytälamppu, kattovalaisin ja roskakori. Kunkin kohteen omalla sivulla mainitaan, onko kyseisessä kohteessa kalustettuja soluhuoneita. Kalustemaksu näissä huoneissa on 10–12 € kuukaudessa.

Löytyykö kaikista asunnoista internet-yhteys?

100Mbit internet-yhteys sisältyy vuokraan kaikissa kohteissa. Sisään muuttaessa saat ohjeet, miten saat otettua yhteyden käyttöön. Ongelmatilanteissa ota yhteyttä palveluntarjoaja Elisaan. Lisätietoa internetistä löydät tästä.

Miten voin irtisanoa asunnon?

Irtisanomisilmoitus tulee toimittaa kirjallisesti. Voit irtisanoa sopimuksen sähköisesti mikäli käytössäsi on suomalaiset pankkitunnukset. Vaihtoehtoisesti voit myös tulostaa nettisivuiltamme lomakkeen ja skannata sen täytettynä sähköpostiimme tai käydä asuntotoimistolla. 

Irtisanoutumisaika on kalenterikuukausi (esim. jos irtisanot asuntosi 15.2., vuokrasuhde päättyy 31.3.). Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden. Pelkällä sähköpostiviestillä tai puhelimitse ei voi irtisanoa asuntoa.

Miten palautan avaimen, jos toimisto on suljettuna?

Toimiston ollessa suljettuna voi asukas palauttaa avaimen tai esimerkiksi irtisanoutumislomakkeen toimiston palautusluukkuun. Palautusluukku sijaitsee Raastuvankatu 11 kohteen sisäpihalla, B-talon pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella.

Voiko avaimen luovuttaa suoraan seuraavalle asukkaalle?

Avaimen voi luovuttaa seuraavalle asukkaalle. Kun vastaanotat avaimen, hyväksyt myös asunnon kunnon. Mikäli luovutat avaimen suoraan seuraavalle asukkaalle, varmista asuntotoimistolta, että kyseessä on seuraava vuokralainen ja vahvista vielä erikseen, kun avain tai avaimet ovat vaihtaneet omistajaa.

Milloin vakuusmaksuni palautetaan?

Vakuus palautuu 2–8 viikon sisällä sopimuksen päättymispäivämäärästä vuokralaisen ilmoittamalle tilille (ei siis poismuuttopäivämäärästä, mikäli eri).

Voinko hakea vuokravakuutta Kelalta?

Vuokravakuutta voi hakea Kelalta, mutta huomioithan, että VOAS ei ota vastaan maksusitoumuksia. Vakuuden voi suorittaa ainoastaan suoralla tilisiirrolla.