Tuhoeläimet

Asuntoihin kulkeutuvat tuholaiset ovat harmillisia, mutta niistä pääsee useimmiten eroon omatoimisesti. Suomessa tavattavia sisätilojen haittaeläimiä ovat monien hyönteisten ja niiden toukkien lisäksi rotat ja hiiret.

Säännöllisellä ja oikeaoppisella siivouksella voit ennaltaehkäistä tuholaisongelmia. Tuhohyönteisten torjunta-aineita löytyy lähes kaikista päivittäistavarakaupoista.

Miten toimia, jos havaitset tuholaisia?

Jos havaitset tuholaisia asunnossasi tai asuintalossasi, ota viipymättä yhteys asuntotoimistoomme. VOAS tilaa huoneistoon tarvittaessa tuholaistorjuntapalvelun. Tätä varten tarvitsemme aina kuvat tuholaisista, jotta ammattilainen voi etukäteen varmistaa torjunnan tarpeen.

Etenkin luteista ja torakoista tulee ilmoittaa viipymättä ongelman leviämisen ennaltaehkäisemiseksi.

Jos asukas ei ilmoita asuntotoimistoon asunnossa havaituista tuholaisista, tullaan tuholaistorjunta laskuttamaan asukkaalta/asukkailta kokonaisuudessaan.

Tuholaistorjunta

Mikäli asuntoosi tilataan tuholaistorjunta, sinun tulee noudattaa torjunta-ammattilaisen ohjeita huolellisesti. Mikäli asukas toimii vasten torjuntaohjeita ja näin pitkittää torjuntaprosessia, tullaan jatkotoimenpiteet laskuttamaan suoraan asukkaalta.

Yleinen siivous ja roskien sekä jätteiden päivittäinen ulosvieminen edistää torjuntaa ja pitää tuholaiset poissa.

Tyypillisiä hyönteisiä ja tuholaisia

Tavallisimmin asuntoihin kulkeutuu sokeritoukkia ja muurahaisia. Toukat torjut parhaiten pitämällä pesutilat kuivina. Jätä suihkun jälkeen kylpyhuoneen ovi auki, jotta tila kuivuu mahdollisimman hyvin.


Yleisimpiä elintarviketuholaisia ovat riisihäröt sekä rohmu-, hinkalo- ja leipäkuoriaiset. Myös banaanikärpäset ja muurahaiset ovat keittiön ongelmahyönteisiä. Elintarviketuholaisista pääsee eroon siivoamalla, hävittämällä jätteet ja/tai saastuneet tuotteet tai myrkyttämällä ongelmapaikat. Elintarviketuholaiset ovat melko yleisiä eikä niitä kannata pelästyä, ne eivät ole ihmiselle myrkyllisiä.

Torakoita tavataan nykyisin entistä useammin. Suomessa yleisin torakkalaji on russakka. Jos havaitset torakoita asunnossasi tai taloyhtiössäsi, ilmoita asiasta asuntotoimistoon välittömästi.

Mikäli havaitset hiiriä tai rottia, ota yhteys asuntotoimistoon. Lähetämme tarvittaessa ammattilaisen tarkastamaan mahdollisia reikiä, josta jyrsijät ovat päässeet asuntoon.

Jos asunnossasi esiintyy tekstiilituholaisia (esim. turkiskuoriaisia tai koita), on suursiivous paikallaan. Siivoa asunto, pese tekstiilit 60 asteessa (tai pakasta niitä useamman vuorokauden ajan) ja käytä torjunta-aineita esiintymisalueella. Ilmoita myös asuntotoimistolle havainnoistasi.

Luteet kulkeutuvat asuntoihin muun muassa ihmisten vaatteissa ja huonekaluissa. Luteen koko vaihtelee 2 ja 8 millimetrin välillä ja ne liikkuvat öisin. Valoisaan aikaan ne ovat piilossa esimerkiksi huonekalujen raoissa, taulujen takana sekä lattialistojen alla. Luteet jättävät jälkeensä mustia ulostepilkkuja, joiden perusteella niiden olemassaolon voi todeta päivälläkin.

Kannustamme välttämään käytettyjen sänkyjen ja sohvien ostoa ludeongelman ennaltaehkäisemiseksi.

Jos epäilet asunnossasi olevan luteita, ilmoita asiasta välittömästi asuntotoimistoon. Älä tee itse myrkytystä tuhohyönteissumutteella. Kotikonstit eivät poista ludeongelmaa, vaan siihen tarvitaan ammattilaiskäsittely. VOAS tilaa paikalle tuholaistorjuntafirman. Torjuntojen onnistumisen kannalta on tärkeää, että asukkaat noudattavat torjuntayhtiön ohjeita tarkasti. Muutto uuteen asuntoon ei ratkaise ludeongelmaa, jos torjuntoja ei toteuteta huolellisesti. Vuokranantajalla ei ole korvausvelvollisuutta mahdollisista asukkaan omaisuudelle aiheutuvista vaurioista.

Lähteet: www.tuhoelain.fi ja www.hyonteismaailma.fi