Sisäänmuuttotarkastus

Sisäänmuuttotarkastuksella vuokralainen voi ilmoittaa meille uuden asuntonsa kunnon sisäänmuuttohetkellä. Tarkastuksen voit täyttää joko tällä sivulla, sähköpostitse toimitetun linkin kautta tai paperisella lomakkeella, jonka saat asuntotoimistoltamme avainten haun yhteydessä. Tarkastuslomake tulee palauttaa kolmen päivän kuluessa sisäänmuutosta. Siivoamatta jätetystä asunnosta on kuitenkin ilmoitettava välittömästi.

Sisäänmuutto

Noutaessaan avainta uusi asukas saa täytettäväkseen sisäänmuuttotarkastuksen. Asukkaan tulee tarkastaa asunnon kunto tätä lomaketta apunaan käyttäen. Asukkaan tekemän asunnontarkastuksen tarkoituksena on taata uuden asukkaan oikeusturva siten, että muuttaessaan asuntoon hän ei joudu vastuuseen mahdollisista vaurioista.

Asunnon tarkastksessa huomioitava:

Huoneet:

  • lattiassa, katossa ja seinissä ei ole halkeamia tai etteivät pinnoitteet muutoin ole vaurioituneet
  • ovet ja ikkunat karmeineen, heloituksineen, lukkoineen ja salpoineen ovat ehjät
  • lämpöpatterit termostaatteineen ovat ehjät
  • valokatkaisijat ja pistorasiat ovat ehjät

Yhteistiloissa tarkistetaan lisäksi:

  • ulko-oven ovikello ja postiluukku sekä eteisen vaatenaulakko ovat ehjät
  • liesi ja jääkaappi ovat ehjät ja toimivat
  • keittiökaapistot, laatikot, tiskipöytä ja muut työtasot ovat ehjät
  • WC:n pesuallas ja WC-istuin ovat ehjät, kiinnitä huomiota hiushalkeamiin
  • keittiön ja WC:n vesikalusteet ovat ehjät ja toimivat
  • WC:n peilikaappi, pyyheliinanaulakko ja paperiteline ovat ehjät.

VOASin toimesta peruskalustetuissa asunnoissa on syytä tarkastaa, että sekä asunnoissa että yhteistiloissa ovat tallella ja ehjinä ne kalusteet, jotka sisäänmuuttotarkistuksen mukaan on ilmoitettu olevan. Jos jokin kohde tai huonekalu puuttuu asunnosta, on lomakkeeseen tehtävä merkintä ”puuttuu”. Mikäli huomautuksia on niin paljon, että tässä kortissa varattu tila ei riitä, voi huomautukset ilmoittaa asuntotoimistoon esimerkiksi sähköpostitse.

Asunnon tarkastus VOASin toimesta

Huoneisto tarkastetaan vielä meidän toimestamme, mikäli asukas on ilmoittanut vakavista, edellisen asukkaan aiheuttamista vahingoista tai huoneisto on jätetty huomattavan epäsiistiin kuntoon.

Siivoamaton asunto

Muuttosiivous on aina ulosmuuttavan asukkaan vastuulla. Jos siivous on jätetty tekemättä tai asunnossa on muita vakavia puutteita, ota heti yhteys VOAS:iin. Voimme lähettää tarkastajan paikalle, ja hän tilaa asuntoon tarvittavat siivoukset ja korjaukset, jotka tehdään niin pian kuin mahdollista. Jos siivoat asunnon itse, emme myönnä vuokrahyvitystä. Siivous on pääosin asukaslaskutettavaa työtä, eikä uuden asukkaan itse tekemää siivousta voida laskuttaa edelliseltä asukkaalta.

Kun muutat soluasuntoon, siellä todennäköisesti asuu jo uusi asuintoverisi ja asunto on hänen kotinsa. Yhteisissä tiloissa on luonnollisesti elämisen jälkiä ja kaapeissa on tavaroita. Sopikaa yhdessä käytännön asiat (mm. siivous, tavaroiden lainaaminen), jotta yhteisasuminen sujuisi mahdollisimman hyvin.

Asunnon siivousta tarkastaessa kannattaa pyrkiä selvittämään, onko kyseessä huolimaton siivous vai kenties luonnollisesta kulumisesta johtuva jälki. Esimerkiksi hellalle levyjen ympärille palaa helposti sellaista likaa, joka ei ole siivouksella poistettavissa. Tämä ei kuitenkaan vaikuta hellan toimintaan mitenkään. Pieneen pintojen ja lattioiden pyyhkimiseen kannattaa aina varautua.

Kannattaa huomioida, etteivät puutteet edellisen asukkaan loppusiivouksessa ole lähtökohtaisesti este asumiselle tai uuden asukkaan sisään muutolle. Uusi asukas viimeistelee asunnon siivouksen omien vaatimustensa mukaisesti. Toki tässäkin on rajansa, eikä täyden kaaoksen siivoaminen kuulu uudelle asukkaalle. Koska käsityksiä täydestä kaaoksesta on yhtä paljon kuin asukkaitakin, pyytää VOAS tarvittaessa tarkastajan varmistamaan siivouksen tarpeen. Jos tiedät olevasi supertarkka siivouksen suhteen, kannattaa siivouspuutteita tarkastellessa pitää suhteellisuus mukana – asunnot ovat harvoin uusia ja niissä saa olla asumisen jälkiä.

Muistathan myös, että asunnon mahdollinen siivottomuus muuttohetkellä ei anna vapautusta omasta muuttosiivouksesta. Kun muutat pois, et siis voi jättää asuntoa likaiseksi vetoamalla sisäänmuutto-hetken kuntoon.