Palosaaren asukastoimikunta valittiin Suomen parhaaksi

Suomen paras asukastoimikunta löytyy Vaasasta – VOASin Palosaaren asukastoimikunta voitti opiskelija-asuntoyhteisöjen järjestämän kilpailun.

VOASin Palosaaren asukastoimikunta valittiin Suomen parhaaksi asukastoimikunnaksi opiskelija-asuntoyhteisöjen järjestämässä kilpailussa. Kilpailun tuomariston vakuutti erityisesti monipuolinen toiminta ympäri kaupunki ja laaja osallistujajoukko.

”Tapahtumissa näytti olevan hyvä tunnelma ja paljon osallistujia. Toiminta ei rajoittunut vain omalle asuinalueelle, vaan asukastoimikunta järjesti retkiä, lajikokeiluja ja juhlia,” Aino Halinen Suomen ylioppilaskuntien liitosta hehkuttaa.

Valtion tukemien asuntojen, kuten opiskelija-asuntojen asukkaista kootut asukastoimikunnat edustavat asukkaita vuokranantajan suuntaan ja tukevat asukkaiden yhteisöllisyyttä. Asukastoimikunnat esimerkiksi järjestävät asukkaille tapahtumia, ottavat kantaa taloa koskeviin suunnitelmiin ja hankkivat lainattavia tavaroita asukkaiden käyttöön.

Asukastoiminta on avointa kaikille asukkaille.

”Voittaneessa toimikunnassa oli hieno kansainvälinen tunnelma. Parhaimmillaan asukastoiminta voi auttaa tutustumaan uusiin ihmisiin ja kulttuureihin,” Linda Vallenius Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKista kuvailee.

Asukastoiminnan kautta opiskelija-asuntoyhteisöt saavat tärkeää palautetta tilojen ja toiminnan kehittämiseksi.

”Palosaaren asukastoimikunnan aktiivisuuden myötä toteutetaan uusi VOAS Study and Chill -yhteistila kaikkien alueen asukkaiden käyttöön. Tämä on hieno esimerkki, miten asukastoimikuntien kädenjälki näkyy vielä pitkään poismuuton jälkeenkin,” Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu kiittelee.

Palosaaren asukastoimikunnan puheenjohtajan mukaan asukastoiminta ja mahdollisuus vaikuttaa saa asunnon tuntumaan kodilta:

”Minulle asukastoiminta merkitsee yhteisöllisyyttä ja mahdollisuutta vaikuttaa omaan ja yhteiseen asumisympäristöön. Minut on asukastoimikunnan kautta valittu edustamaan asukkaita VOAS:n hallitukseen ja mielestäni ymmärrys ja vastuu koko säätiötä koskevista asioista saa kämpän tuntumaan kodilta, eikä sieluttomalta opiskelijaboxilta,” puheenjohtaja Tuomas Rauta kertoo.

”Yhteisöllisyyttä tukevien tapahtumien järjestäminen on mahdollistettu erinomaisesti, sillä yhteistyö VOAS:n kanssa toimii hienosti ja saamme toimintaan hyvät resurssit.  Pidän uusien ihmisten kanssa toimisesta. Meidän asukastoimikunnassamme ja tapahtumissa todellakin tapaa ja tutustuu moneen uuteen ihmiseen.”

Suomen paras asukastoimikunta on opiskelija-asuntoyhteisöjen yhteinen kilpailu, jonka tarkoituksena on nostaa esiin asukastoiminnan merkitystä. Kilpailu toteutettiin seitsemässä opiskelija-asuntoyhteisössä, joiden joukosta löytyi seitsemän aktiivista toimikuntaa kisaamaan Suomen parhaan asukastoimikunnan tittelistä.

Kilpailun voittajan valitsi kolmihenkinen opiskelija- ja opiskelija-asuntojärjestöistä koottu tuomaristo. Tuomaristoon kuului hallituksen jäsen Linda Vallenius Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKista, Aino Halinen Suomen ylioppilaskuntien liitosta (SYL) ja toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu Suomen opiskelija-asunnot SOAsta.

Tutustu voittaneen toimikunnan esittelyvideoon tämän linkin kautta.