VOAS aloittaa vihdoin Palosaaren opiskelijakylän kaava-alueen uudistamisen

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö aloittaa pitkään suunnitteilla olleen Palosaaren alueen uudistamisen. Uudistamisen ensimmäisessä vaiheessa aikaisemmin hotelli- ja opiskelija-asumiskäytössä ollut Tekla I-rakennus korvataan uudisrakennuksella.

Alueen hotellitoiminta loppui koronapandemian alkuaikoina, minkä jälkeen säätiö alkoi yhdessä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) kanssa selvittämään vaihtoehtoja kohteen uudelle käyttötarkoitukselle. Neuvottelujen edetessä ja kuntoarvioiden valmistuttua vaihtoehdot supistuivat uuden korvaavan rakennuksen suunnitteluun.

Säätiö haki poikkeuslupaa Vaasan kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunnalta joulukuussa 2021, ja luonnossuunnittelu käynnistettiin saadun luvan turvin. Säätiö haluaa kiittää ARAa erittäin hyvästä ohjauksesta ja yhteistyöstä hankkeen suunnittelun alkuvaiheessa. Konkreettinen esimerkki hyvästä vuorovaikutuksesta välillämme on se, että tulemme rakentamaan tämän rakennuksen yhteyteen runsaan 200 neliön yhteisöllisen tilakokonaisuuden, joka palvelee tulevaisuudessa myös muita uudistettavan alueen uusia rakennuksia. Tilojen kustannustehokas käyttö on keskeistä uusia kohteita suunniteltaessa. Ajatuksen tästä toimintamallista saimme ARAlta.

Hanke eteni tarjouskilpailuvaiheeseen alkuvuonna 2024. Erittäin tiukan tarjouskilpailun voitti Peab Oy. Kohteeseen tulee yhteensä 68 parvekkeellista yksiötä. Kohde on suunniteltu erittäin ympäristöystävälliseksi ja tulee rakentumaan parhaaseen A-energialuokkaan.  Rakentamisessa panostetaan kosteudenhallintaan, sillä Peab on saanut ensimmäisenä Suomessa Rakentamisen Laatu RALA ry:n kosteudenhallintasertifikaatin.

Säätiö on myös erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Vaasan kaupungin eri toimijoiden kanssa, sillä heidän saumaton yhteistyönsä mahdollisti meille hankkeen toteuttamisen.

VOAS sai kohteelle merkittävän investointiavustuksen ARAn tiukasta rahoituskehyksestä. Loppuosa hankkeen kustannuksista rahoitetaan valtion takaamalla pitkäaikaisella korkotukilainalla.

Hanke käynnistyy lokakuussa 2024, ja uudet asunnot tulevat käyttöön kesällä 2026.

”Opiskelijoiden asumisen laadun parantaminen tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on säätiön toiminnan keskeisintä ydintä. On hienoa saada olla viemässä isoa hanketta eteenpäin”, iloitsevat VOASin toimitusjohtaja Marko Ylimäki ja kiinteistöjohtaja Teppo Rasku.

”Olemme iloisia päästessämme toteuttamaan tämän hankkeen VOASille. Asuinrakentaminen on vahvaa osaamisaluettamme ja odotamme innolla rakentamisen käynnistymistä”, sanoo yksikönjohtaja Miikka Voipio Peabilta.

Katso tästä arkkitehdin kuvat uudesta rakennuksesta!