Palosaari boendekommittén den bästa i Finland

Finlands bästa boendekommitté finns i Vasa – VOAS boendekommitté i Palosaari vann tävlingen som ordnas av studentbostadssammanslutningar

VOAS boendekommitté i Palosaari utsågs till Finlands bästa invånarkommitté i en tävling som anordnades av studentbostadsföreningar. Juryn var särskilt imponerad av de många olika aktiviteterna på olika håll i staden och det stora antalet deltagare.

”Evenemangen verkade ha en god stämning och många deltagare. Aktiviteterna var inte begränsade till det egna kvarteret, utan boendekommittén ordnade utflykter, idrottsevenemang och fester.” Aino Halinen från Finlands studentkårers förbund.

I statligt subventionerade bostäder, till exempel studentbostäder, består boendekommittéerna av boende som representerar de boende gentemot hyresvärden och stöder de boendes känsla av gemenskap. De ordnar till exempel evenemang för de boende, tar ställning till planer för byggnaden och tillhandahåller föremål som de boende kan låna.

Boendeinflytande är öppet för alla boende.

”Den vinnande kommittén hade en fantastisk internationell atmosfär. När det är som bäst kan det hjälpa dig att lära känna nya människor och kulturer.” Linda Vallenius från SAMOK, Finlands studentkårers förbund.

Genom studentaktiviteter får studentbostadsbolagen viktig feedback om kvaliteten på lokalerna och livskvaliteten.

”Palosaari boendekommitté har varit aktiv i att göra det nya VOAS Study and Chill community space tillgängligt för alla boende i området. Detta är ett bra exempel på hur handavtrycket från boendekommittéerna kan ses långt efter att flytten är över” Lauri Lehtoruusu, verkställande direktör för Finlands studentbostadsförening (SOA), berömmer.

Enligt ordföranden för Palosaaris boendekommitté gör de boendes engagemang och möjlighet att påverka att lägenheten känns som ett hem:

”För mig innebär det en känsla av gemenskap och möjlighet att påverka min egen och den gemensamma boendemiljön. Jag har blivit vald att representera de boende i VOAS styrelse genom boendekommittén och jag tycker att förståelsen och ansvarstagandet för hela grunden gör att lägenheten känns som ett hem, inte som en själlös studentlåda”, säger ordförande Tuomas Rauta.

”Att ordna gemensamma evenemang har möjliggjorts på ett utmärkt sätt, eftersom samarbetet med VOAS fungerar bra och vi har gott om resurser.  Jag tycker om att arbeta med nya människor. Man träffar och lär verkligen känna många nya människor i vår boendekommitté och på våra evenemang.”

Finlands bästa boendekommitté är en gemensam tävling för studentbostadsbolag för att lyfta fram vikten av boendeinflytande. Tävlingen genomfördes i sju studentbostadsföreningar, och sju aktiva kommittéer valdes ut för att tävla om titeln Finlands bästa studentråd.

Tävlingens vinnare utsågs av en jury bestående av tre personer från student- och studentbostadsorganisationer. Juryn bestod av styrelsemedlem Linda Vallenius från SAMOK, Aino Halinen från Finlands studentkårers förbund (FSF) och verkställande direktör Lauri Lehtoruusu från SOA.

Se videopresentationen av den vinnande kommitén via denna länk.