VOAS on opiskelijoiden asialla

Opiskelija-asuminen oli vielä 1970-luvulla yksityisten alivuokrahuoneiden ja asuntolatyyppisten ”koppitalojen” varassa. Niissä opiskelijalla oli usein pieni huone, ja suuri määrä opiskelijoita jakoi yhteiset tilat, kuten keittiön. Asuntopula oli todellinen: vuosikymmenen alussa vain 20 % asuntoa VOASilta hakeneista sai asunnon. Yksityiset suosivat asukkaina nuoria naisia ja nuorten miesten oli vaikea löytää asuntoa.

Säätiön perustamisessa olivat mukana kaikkien vaasalaisten oppilaitosten opiskelijayhdistykset ja Vaasan kaupunki. VOASin asuntotuotanto käynnistyi heti, ja säätiö panosti alusta alkaen asumisen laatuun ja asukkaiden viihtyvyyteen. Tavoitteena oli, että opiskelijat pystyvät asumaan yleisen asumistason mukaisesti.

VOAS aloitti pientalotuotannon ja toimi edelläkävijänä opiskelijoiden asumistason nostamisessa: Palosaaren alueelle nousi kaksikerroksisia rivitaloja, joissa asukkailla oli runsaasti tilaa ja omat pihat. Talot suunnitteli VOASin tuleva luottoarkkitehti Andre Schutz.

Asukkaiden ja asuntojen sopeutuminen ympäristöön on ollut opiskelija-asumisen hajasijoittelun tavoite. Korkeatasoiset yhteistilat ja hyvät piha-alueet ovat innostaneet asukkaita mukaan asukastoimintaan jo VOASin ensimmäisistä kohteista lähtien.