Villitys

Villitys representerade sin tids typiska studieboende – men med moderna bekvämligheter. Det internataktiga Villitys erbjöd ett delat, möblerat rum och rymliga välutrustade gemensamma utrymmen. Villitys förbättrade märkbart boendenivån för studerande i Vasa.

Lägenhet i Villitys

Hjördis Nyström, som verkade som disponent i VOAS under åren 1974–1984, skötte om Villitys som sitt eget. Då Hjördis gick hem från arbetet, promenerade hon förbi Villitys och såg till att allt var i skick. Om det fanns något att anmärka, fixades det. Hjördis engagemang förbättrade hela gemenskapens känsla av trygghet.

Hjördis Nyströms avskedsfest 1984. Voas´ långvariga VD Antti Koski, Hjördis Nyström, restaurangchef Ahti Hyttilä och Aarne Linnolahti, som verkade som VOAS´ fastighetschef 1982–2011.

Byggnadsfirma K.E. Nyman, som ansvarade för byggandet av Villitys var också ansvarig för byggnadens namn:  Villitys återspeglar den vänsterradikala studentkulturen på sin tid.

Villitys har också verkat som sommarhotell. Huset genomgick en grundrenovering i början på årtusendet, då största delen av bostäderna ändrades om till ettor med eget kök. Det finns fortfarande boxbostäder i Villitys, men nuförtiden har var och en eget rum.